Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Δραστηριότητες Ανακοινώσεις

Αυτή είναι η απάντηση του υπουργού παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου, προς την κ. Ελένη Μακρή-Θεοδώρου για τη λειτουργία του Κακογιάννειου Αστεροσχολείου Υπάτης. Ο κ. υπουργός δεν αναφέρεται ούτε στο ζεύγος των Υπαταίων δωρητών του Αστεροσχολείου Σταύρου και Ειρήνης Κακογιάννη, ούτε και στο γεγονός ότι με ενέργειες του αποδέκτη της μεγάλης δωρεάς Σ.Ε.Α.Φ. (Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας), η εκπαιδευτική αυτή δραστριότητα "πέρασε" στην εκπαίδευση.

Σελίδα 1:

Σελίδα 2:

26/3/2014

Παραίτηση του Προέδρου του Δ.Σ.του

Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας (ΣΕΑΦ).

Την 10/1/2014 στην ανοιχτή συνεδρίαση από κοινού, του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Υπάτης του Δήμου Λαμιέων και  του Δ.Σ. του ΣΕΑΦ, είχα θέσει δημόσια την παραίτησή μου στη διάθεση του Δ.Σ. του ΣΕΑΦ, αηδιασμένος από την υβριστική και  συκοφαντική συμπεριφορά του Δ/ντή Β/θμιας Εκπ/σης Φθ/δας και απογοητευμένος τόσο από την αθέτηση του λόγου του Π/κού Δ/ντή  Εκπ/σης για επίλυση του προβλήματος λειτουργίας του Αστεροσχολείου, όσο και από τη στάση (Πόντιου Πιλάτου) της επίσημης  Δημοτικής Αρχής, με αξιέπαινη εξαίρεση τη στάση της Προέδρου της Δημοτικής Ενότητας Υπάτης κ. Βασιλικής Παπανάγνου, που στάθηκε  δίπλα μας σαν “παλληκάρι”.

Από τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΑΦ μου ζητήθηκε να μην επιμείνω στην παραίτηση, γιατί κάτι τέτοιο θα αδυνάτιζε τις προσπάθειές μας για λύση  του προβλήματος. Σεβάστηκα την επιθυμία τους και συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας.

Σήμερα και μετά από ενημερωτική επιστολή στον Υπουργό Παιδείας και 3 επερωτήσεις στη Βουλή (από ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ), δυστυχώς  το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο. Επειδή μου είναι αδύνατη πλέον οποιαδήποτε επικοινωνία με τέτοιου είδους “υπεύθυνους”,  θεωρώ ότι είναι καλύτερο για όλους να αποχωρήσω. Παραιτούμαι λοιπόν από Πρόεδρος και από το Δ.Σ. του ΣΕΑΦ.

Ευχαριστώ όλους με όσους συνεργάστηκα. Τους τιμάω και θα τους εκτιμάω. Δεν κουράστηκα, μόνο σιχάθηκα! Αφήνω παρακαταθήκη στην επιστήμη που μόνο εμπιστεύομαι, στις νέες γενιές που θέλω να ελπίζω και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου που  τόσο αγαπώ, ένα διαμάντι αντάξιο της ιστορίας της, το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης.

Όσο ζούμε και εγώ και η γυναίκα μου θα κρατάμε αξεθόριαστη στη μνήμη μας την εικόνα των παιδιών με τα μεγάλα μάτια και τα ορθάνοιχτα  στόματα, όταν αντικρίζουν για πρώτη φορά το πλανητάριό μας και θα ηχούν γλυκά στα αυτιά μας τα γεμάτα έκπληξη επιφωνήματά τους.

Γιώργος Σφήκας

Υ.Γ. Εννοείται ότι θα είμαι δίπλα στον ΣΕΑΦ για την ολοκλήρωση του Αστεροσκοπείου μας, καθώς και για την εγκατάσταση των πινακίδων  του μοντέλου του Ηλιακού μας συστήματος (ΑΣΤΡΟ… ΠΕΡ ΥΠΑΤΗ ΜΑΤΑ) στα Λουτρά της Υπάτης.

Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία.

Μπορώ ξανά να ονειρεύομαι!

Το ΔΣ του ΣΕΑΦ, με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκε το θάνατο της κ. Ειρήνης Σταύρου Κακογιάννη.

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συγγενείς της κ. Ειρήνης.

 

Με την ολοκλήρωση των εξωτερικών επιχρισμάτων των εγκαταστάσεων του Αστεροσκοπείου, ήρθε η ώρα για την τοποθέτηση του θόλου. Έτσι στις 14 Ιουνίου, ο μηχανολόγος Μανώλης Μπενιουδάκης (Εργαλειοτεχνική Κρήτης) με τους τεχνίτες του Παντελή Σούλιαρη και Χρήστο Μαριακάκη, ήρθαν από τα Χανιά και εγκατέστησαν στην κορυφή του Αστεροσκοπείου το θόλο - στέγαστρο του τηλεσκοπίου. Στην όλη προσπάθεια συνέβαλε ο σιδηροτεχνίτης Θεόδωρος Παρίσης από τη Λαμία. Οι εργασίες ολοκλήρωσης του Αστεροσκοπείου προχωρούν.

Υπάτη, 16 Ιουλίου 2012.

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας θρηνεί το θάνατο του μεγάλου Υπαταίου Σταύρου Κακογιάννη.

Ο Σύλλογός μας θα συνοδέψει το νεκρό στην τελευταία του κατοικία με δυο στεφάνια, ένα του Σ.Ε.Α.Φ. και ένα του «Κακογιάννειου Αστεροσχολείου Υπάτης» και θα αποχαιρετήσει το νεκρό με τα παρακάτω λόγια του προέδρου του:

 

Μπάρμπα-Σταύρο μας αιφνιδίασες!

Την τελευταία φορά που είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο, είχαμε κανονίσει να ανέβεις το φθινόπωρο που θα είναι έτοιμο και το Αστεροσκοπείο. Εσύ όμως βιάστηκες! Ίσως κουράστηκες να περιμένεις! Και με το δίκιο σου! Πέντε χρόνια τώρα κρατάει αυτή η ιστορία. Πέντε χρόνια προσπάθειες και κυνηγητό με το εφτάψυχο τέρας της γραφειοκρατίας δεν είναι και λίγα! Κι ύστερα να ήταν μόνο αυτό! Κουβαλούσες στους ώμους σου και έναν ολόκληρο αιώνα! Φορτίο βαρύ, πολύ βαρύ και με κάμποσα χρόνια πολύ βαρύτερα από τα άλλα, ασήκωτα!

Θυμάμαι τις ιστορίες που μου έλεγες απ’ την κατοχή, την αντίσταση, τον εμφύλιο. Τα μάτια σου υγραίνονταν, το πρόσωπό σου γλύκαινε και κάθε φορά η τελευταία σου κουβέντα ήταν:

«Α, ρε Γιώργη».

Είχες όμως και τις αγωνίες σου τις σύγχρονες, για την πολιτική, το περιβάλλον, την οικονομική κρίση. Πάντα με άποψη. Δε μάσαγες τα λόγια σου και πολλές φορές δεν δίσταζες να «στολίζεις» τους υπαίτιους με τα κοσμητικά επίθετα που τους ταιριάζουν! Γι’ αυτό τόσο εγώ και η Κία όσο και ο Οδυσσέας στους μαθητές που επισκέπτονται το Αστεροσχολείο και τους λέγαμε λίγα λόγια για σένα και την κυρία Ειρήνη και για τη σημαντική σας προσφορά, σε αποκαλούσαμε «αιώνιο έφηβο».

Η μεγάλη σου αγάπη όμως μπάρμπα-Σταύρο, η αξεπέραστη, ήταν η Υπάτη! Αυτή σκεπτόσουν στο ξύπνιο σου αυτή έβλεπες και στον ύπνο σου. Το όνειρό σου ήταν να κάνεις κάτι σημαντικό για την Υπάτη και τα κατάφερες μια χαρά μπάρμπα-Σταύρο.

Χάρη σε σένα και την κυρία Ειρήνη, η Υπάτη έχει ένα επιπλέον στολίδι, το «Κακογιάννειο Αστεροσχολείο». Ένα μοναδικό επιστημονικό κέντρο! Το τρίτο πλανητάριο στην Ελλάδα μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Και σύντομα θα έχει και ένα μεγάλο Αστεροσκοπείο.

Δε μπορούσες να περιμένεις λίγο ακόμα; Θα βλέπαμε μαζί απ’ το τηλεσκόπιο τα αστέρια. Τώρα θα τα βλέπουμε μόνοι μας και δεν ξέρω αν θα μπορούμε να ξεχωρίζουμε εύκολα την εικόνα τους, απ’ τη μορφή σου! Γιατί κάθε φορά που θα σηκώνουμε το κεφάλι μας στον ουρανό θα σε θυμόμαστε και απ’ τη συγκίνηση τα μάτια μας θα θολώνουν!

Θα σε τιμάμε όσο ζούμε. Και όσο υπάρχει το

«Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης» θα ζει και το όνομά σου.

Γεια σου μπάρμπα-Σταύρο.

 

 

Σημείωση: Κατόπιν επιθυμίας του οικογενειακού περιβάλλοντος του θανόντος, δεν αποχαιρετήσαμε με τα παραπάνω λόγια τον μπάρμπα-Σταύρο κατά τη διάρκεια της τελετής, στις 17 Ιουλίου 2012.

Νεότερες Εκδηλώσεις

Καμία εκδήλωση

Εκδηλώσεις

Ιανουάριος 2021
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Φόρμα Σύνδεσης

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.