Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αρχική Ιστορικό

 

ΑΣΤΕΡΟΣΧΟΛΕΙΟ  ΥΠΑΤΗΣ

Σχολικό έτος 2007 - 2008


«Μια καινοτόμος εκπαιδευτική δράση για τη μελέτη και διάδοση της επιστήμης της Αστρονομίας».

Σφήκας Γιώργος, Γεωλόγος (61ο Λύκειο Αθήνας)
Τζιώτζη – Σφήκα Κυράτσω, Βιολόγος (2 ο Γυμν. Γαλατσίου)

Μετά από την εμπειρία τριών δεκαετιών ενεργής δράσης στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση και την αγάπη μας για τα άστρα, που προέκυψε εκτός των άλλων και από τη διδασκαλία του μαθήματος της Αστρονομίας, σκεφτήκαμε με τη γυναίκα μου να επενδύσουμε όλο αυτό το συσσωρευμένο «πλούτο», δημιουργώντας στη γενέτειρά μου την Υπάτη ένα «σχολείο» μελέτης και διάδοσης της επιστήμης της Αστρονομίας.

Πρόθεσή μας, να δώσουμε στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, το ερέθισμα να ασχοληθεί με τη μαγεία του έναστρου ουρανού και με τη γνωριμία του σύμπαντος, γιατί πιστεύουμε πως «μελετώντας την επιστήμη της Αστρονομίας γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι».
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα  του «Αστεροσχολείου».
Ετοιμάσαμε λοιπόν, μια αρκετά εμπεριστατωμένη πρόταση και την εισηγηθήκαμε στον Δήμο Υπάτης και στις άλλες αρμόδιες  αρχές, όπως Νομαρχία, Περιφέρεια, Διεύθυνση Εκπαίδευσης κ.α.

Όπως ήταν φυσικό, η ιδέα έτυχε θερμής υποδοχής και χαρακτηρίστηκε από όλους  ενδιαφέρουσα και καινοτόμος.  Για την υλοποίησή της σκεφθήκαμε ότι θα βοηθούσε περισσότερο η κοινή δράση και έτσι προχωρήσαμε στην ίδρυση του «Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας» (ΣΕΑΦ) το φθινόπωρο του 2007.

Πορεία εργασιών του Αστεροσχολείου

Σχολικό έτος 2008 - 2009

Μετά από ενέργειες του ΣΕΑΦ, ο Δήμαρχος Υπάτης Δημήτρης Καραβάνας, με απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Υπάτης, παραχωρεί το ιστορικό κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Υπάτης, για την εγκατάσταση του Αστεροσχολείου και για έδρα του ΣΕΑΦ.
Στη συνέχεια χρηματοδοτεί τις εργασίες επισκευής του εσωτερικού του κτηρίου και την κατασκευή του αμφιθεάτρου στη δυτική αίθουσα.
Το αμφιθέατρο εξοπλίζεται με γραφεία, καθίσματα, ντουλάπες και Η/Υ από προσφορά της ALPHA BANK Αθήνας δια του κ. Πατσή Κων/νου.

Το ζεύγος των Υπαταίων Σταύρου και Ειρήνης Κακογιάννη, πληροφορούμενο την ίδρυση και τους στόχους του ΣΕΑΦ, και εμπνεόμενο από την ιδέα, προβαίνει στη γενναία δωρεά 210.000€ στο Σύλλογό μας για τον εξοπλισμό του Αστεροσχολείου και επιπλέον 50.000€ στο Δήμο Υπάτης για την ανέγερση του Αστεροσκοπείου.
Οι διευθυντές της Π.Δ.Ε. Στερεάς Ελλάδας και Δ.Δ.Ε. Φθιώτιδας, Ζαμπεθάνης Βάιος και Μιχελής Αθανάσιος αντίστοιχα, στηρίζουν το καινοτόμο εκπαιδευτικό εγχείρημα, μέσω του Ε.Κ.Φ.Ε. Φθιώτιδας.

Σχολικό έτος 2009 – 2010

Το Δ.Σ. του Δήμου Υπάτης, μετά από πρόταση του ΣΕΑΦ, σε επίσημη συνεδρίασή του, ονομάζει «Κακογιάννειο» το Αστεροσχολείο Υπάτης, τιμώντας έτσι τους δωρητές.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών στο «Αμφιθέατρο Ειρήνης Κακογιάννη», το Αστεροσχολείο ξεκινά τη λειτουργία του με επισκέψεις Σχολείων, παρουσιάσεις, προβολές και διαλέξεις.
Παράλληλα ο ΣΕΑΦ προβαίνει στην αγορά προβολικού πλανηταριακού συστήματος STARLAB για ημισφαιρική οθόνη και τηλεσκοπίου Planewave CDK 17 in.
Για τις ανάγκες του πλανηταρίου κατασκευάζεται στην ανατολική αίθουσα, ημισφαιρική οθόνη διαμέτρου 5,5m.

 

 

 

Την ίδια περίοδο, ολοκληρώνεται η κατασκευή μοντέλου του Ηλιακού μας Συστήματος, σε κλίμακα 1:10.000.000.000, που αποτελείται από φωτιζόμενες πινακίδες διπλής όψης (βλέπε ΑΣΤΡΟ…ΠΕΡ ΥΠΑΤΗ ΜΑΤΑ) και μελετάται ακόμα η θέση της εγκατάστασής του.

 

Σχολικό έτος 2010 – 2011

Το φθινόπωρο του 2010 ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής του πλανηταρίου «Αστροθέατρο Σταύρου Κακογιάννη», με τη συνδρομή και προσωπική εργασία μελών και φίλων του ΣΕΑΦ. Την ίδια περίοδο, ξεκινούν οι εργασίες για την ανέγερση  – προσθήκη του Αστεροσκοπείου και διαμορφώνεται η όψη του Αστεροσχολείου με την κατασκευή στεγάστρου εισόδου και ράμπας πρόσβασης ΑμΕΑ. Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2011, με πρωτοβουλία του Δήμου Υπάτης και του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Ηλία Αργυρόπουλου, γίνονται  τα εγκαίνια του «Κακογιάννειου Αστεροσχολείου Υπάτης» από τον ειδικό γραμματέα του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.  Μιχάλη Κοντογιάννη, παρουσία τοπικών αρχών και στελεχών της εκπαίδευσης.

 

Με τον ερχομό του 2011, ξεκινάει και η λειτουργία του πλανηταρίου μας, αυξάνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον και την επισκεψιμότητα στο Αστεροσχολείο.
Κατασκευάζεται και παραλαμβάνεται ο μεταλλικός θόλος για τη στέγαση του τηλεσκοπίου.

 

 

 

 

Με απόφαση του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. το Μάρτιο, ιδρύεται τμήμα του ΕΚΦΕ Φθιώτιδας με την ονομασία  «Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης» με στόχο την εκπαίδευση και  την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας.

Λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων οι εργασίες του Αστεροσκοπείου καθυστερούν. Τελικά την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011, συνεδριάζει το Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και με απόφασή του εγκρίνει την ανέγερση του Αστεροσκοπείου.

Σχολικό έτος 2011-2012


Λόγω σχεδίου «Καλλικράτη» το Αστεροσχολείο Υπάτης εντάσσεται στο Δήμο Λαμιέων και στο εξής βρισκόμαστε σε άμεση συνεργασία με το Δήμαρχο Γιώργο Κοτρωνιά.

Το φθινόπωρο του 2011, κλιμάκιο της Αρχαιολογικής υπηρεσίας προχώρησε στην αποτύπωση και  καταγραφή των ευρημάτων. Την άνοιξη του 2012, τα ευρήματα σκεπάστηκαν με ευθύνη της υπηρεσίας και στη συνέχεια ξεκίνησαν τα έργα ανέγερσης του Αστεροσκοπείου.

 

Σχολικό έτος 2012-2013

Το μήνα Νοέμβριο του 2012, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του σκελετού του Αστεροσκοπείου. Τα έργα θα συνεχιστούν με τη βοήθεια του Δήμου Λαμιέων.

Νεότερες Εκδηλώσεις

Καμία εκδήλωση

Εκδηλώσεις

Μάρτιος 2024
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Φόρμα Σύνδεσης

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.