Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Δραστηριότητες Εκδηλώσεις 2012-10-13, 1o Συμπόσιο Ελληνο-Αραβικής Αστρονομίας

Το 1ο Συμπόσιο Ελληνο-Αραβικής Αστρονομίας πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στις 13 Οκτωβρίου 2012 στο Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης. Το Συμπόσιο τελέστηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ (πρέσβης Πέτρος Παναγιωτόπουλος) και του Υπουργείου Πολιτισμού της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου (Dr Hissham Darwish) και συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Λαμιέων, το Αιγυπτιακό μορφωτικό κέντρο Αθηνών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, την τοπική κοινότητα Υπάτης, το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας "ο Ηρακλής" και τον επιμορφωτικό-εκπολιτιστικό σύλλογο Υπαταίων "οι Αινιάνες".

Η συμμετοχή στις εργασίες του Συμποσίου ήταν πέραν του αναμενομένου και αντάξια του κύρους και της επιστημονικότητας των συντελεστών-ομιλητών. Τις εργασίες του Συμποσίου διεύθυνε ο Δρ Διονύσης Σιμόπουλος, δ/ντης του Ευγενίδειου Πλανηταρίου της Αθήνας.

Ο πρώτος ομιλητής, Δρ Στράτος Θεοδοσίου καθηγητής Αστροφυσικής-Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέπτυξε το θέμα: "Η Αρχαία Αιγυπτιακή Αστρονομία". Μίλησε διεξοδικά για τη συνεισφορά των Αιγυπτίων στην επινόηση και χρήση ενός λειτουργικού ημερολογίου το οποίο ανταποκρινόταν στις ανάγκες τους. Έτσι δημιούργησαν το λεγόμενο τροπικό ημερολόγιο 365 ημερών, που συμβάδιζε με το ημερολόγιο της φύσης, τις μεταβολές του Νείλου και τη φαινόμενη πορεία του Ήλιου στον ουρανό . Το σφάλμα του ημερολογίου ήταν μία ημέρα κάθε 4 έτη. Έτσι στην εποχή των Πτολεμαίων, το 239 πΧ, αποφασίστηκε να προστίθεται μια ημέρα κάθε τέσσερα χρόνια. Το ημερολόγιο αυτό βελτίωσε ο Έλληνας Αστρονόμος Σωσιγένης και επιβλήθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα το 46 πΧ. Επειδή όμως και αυτό έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια, διορθώθηκε από τον Aloysius Lilius και θεσπίστηκε από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ΄, από τον οποίο πήρε το όνομά του, στις 24 Φεβρουαρίου του 1582.

Ο δεύτερος ομιλητής Dr Atef M. Abdel-Hamid, καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ανέπτυξε το θέμα: "Η συνεισφορά των Αράβων στην Αστρονομία". Αυτή έγκειται στη διατήρηση και την ανάπτυξη της συσσωρευμένης γνώσης που παρουσίασαν οι προκάτοχοι πολιτισμοί , όπως Αιγύπτιοι, Έλληνες , Ρωμαίοι, Ινδοί , Πέρσες κ.ά.. Εδικά η μετάφραση της ελληνικής γνώσης στα αραβικά και η μελέτη του Πτολεμαϊκού συστήματος, έπαιξε ζωτικό ρόλο στη διάσωση, αφομοίωση και εφεύρεση νέων θεωριών και τεχνικών από τους Άραβες Αστρονόμους.

Ο τρίτος ομιλητής Γιάννης Στόγιας, Αρχαιολόγος-Νομισματολόγος του ΚΙΚΠΕ, ανέπτυξε το θέμα: " ... κατά την του σειρίου άστρου επιτολήν ... Ουράνια σώματα και ζωδιακά σύμβολα σε Ελληνορωμαϊκά νομίσματα της Αλεξάνδρειας". Στην Αλεξάνδρεια επί Αντωνίνου Ευσεβούς 145 μΧ. εκδόθηκαν κοπές χάλκινων «δραχμών» με οπισθοτύπους που συνδυάζουν ζωδιακό σύμβολο και προτομή πλανητικής μορφής, όπως Κριός και Άρης, Ταύρος και Αφροδίτη, Δίδυμοι και Ερμής, Καρκίνος και Σελήνη, Λέων και Ήλιος, προτομές Ηλίου και Σελήνης, Σαράπιδος και Ίσιδος κ.λπ. Ορισμένες δε παραστάσεις συνάδουν με την ολοκλήρωση ενός κύκλου και την επιστροφή των ουρανίων σωμάτων στην αρχική τους θέση στο στερέωμα για να ξεκινήσει μια καινούρια εποχή.

Το Συμπόσιο χαιρέτησαν:

Ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων, Ευαγγελίου Παναγιώτης

Ο Πρέσβης Πέτρος Παναγιωτόπουλος

Ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Νίκος Μπέτσιος

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, Ηλίας Αργυρόπουλος

Ο μορφωτικός ακόλουθος της Αιγυπτιακής πρεσβείας, Hissham Darwish

Η πρόεδρος του Συλλόγου ¨οι Αινιάνες¨, Μαρία Λαϊνά

και ο πρόεδρος του ΣΕΑΦ ¨Ηρακλής¨, Γιώργος Σφήκας

Οι εργασίες του Συμποσίου, αφιερώθηκαν στη μνήμη του Σταύρου Κακογιάννη.

Μετά τη λήξη των εργασιών του Συμποσίου, ακολούθησε παράσταση του Αιγυπτιακού συγκροτήματος Al Ismailia με χορούς και τραγούδια της Αιγύπτου και του χορευτικού τμήματος των Αινιάνων.

Polls

Πως σας φάνηκε το Αστεροσχολείο;
  • Ψήφοι: (0%)
  • Ψήφοι: (0%)
  • Ψήφοι: (0%)
  • Ψήφοι: (0%)
  • Ψήφοι: (0%)
Σύνολο Ψήφων:
Πρώτη Ψήφος:
Τελευταία Ψήφος:

Νεότερες Εκδηλώσεις

Καμία εκδήλωση

Εκδηλώσεις

Μάρτιος 2024
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Φόρμα Σύνδεσης

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.